Usnje je naraven material, vzdržljiv in topel. Usnje se v glavnem uporablja za čevlje, obleke, pohištvo, v avtomobilih, torbah in pasovih. Usnje je s strojenjem obdelana živalska koža, sestavljena iz 96% kolagena (če ne upoštevamo vode, maščob in sredstev za strojenje) najvažnejšega kožnega proteina.

Na usnju se lahko pojavijo različne poškodbe, najpogostejše so tri: sončna svetloba, telesna maščoba in znoj, ter obremenjenost. Sončna svetloba povzroči obledelost usnja, še posebej pohištveno usnje in oblačila, saj so le-ta običajno manj pigmentirana, da ostanejo prijetna in mehka na otip. Telesna maščoba in pot ozioma znoj prav tako uničujeta usnje. Velikokrat zaradi tega propade prav na naslonih za roke, volanih, menjalnih ročkah ipd. medtem ko je ostanek v dobrem stanju. Zaradi vsakodnevne mehanske obremenjenosti se uniči zaščitna plast na usnju, zaradi tega se obrabi in hitreje uniči. Preventivna uporaba negovalnih proizvodov lahko takšne poškodbe prepreči.  Poleg naštetih je še veliko število nesreč, ki lahko uničijo usnje: mačji urin, barva za lase, pisala, črnilo, petrolej, luknje od cigaretnih ogorkov, odtisi gum, sledi jeans-a,…Vsakokrat je potrebno pogledati poškodbo in z izkušnjami izbrati pravo pot, da očistimo in obnovimo poškodovane dele.

Kaj vse lahko očistimo, negujemo in obnavljamo?

Sedeže v vozilih (ne glede na tip usnja), usnjena oblačila (motoristični kombinezoni), čevlji, pasovi, torbe, kovčki, stoli, sedežne, volani, menjalne ročke,…

OBNOVA VOLANA

Usnje na volanskem obroču je še posebej izpostavljeno obrabi. Nerestano ga prijemamo in ker je usnje odprtoporni material, vpije maščobe in pot iz rok. Usnje postane krhko ali pa se zmehča in odlušči barva. Za preprečitev teh težav pomaga redno čiščenje volanskega obroča z visokokakovostnimi Colourlock izdelki. Pri že poškodovanem volanu lahko le-tega popravimo s pravilnim postopkom (postopek je odvisen od poškodb) in ga na koncu zaščitimo. Usnje kljub takšnemu postopku ne bo novo, ampak dobro ohranjeno staro usnje.

Ostale storitve…